Paszteciki z soczewicą

Warzywarzywa paszteciki z soczewicą


Czasem mam tak, że zrobię jakieś danie i w ciągu tygodnia do niego wracam, bo tak mi smakuje. Te paszteciki są jednym z takich dań. Prawdopodobnie to zasługa zielonej soczewicy, której jestem ogromną fanką. Można ją zajadać ugotowaną w sosie à la wątróbka, zrobić z niej kiełki, czy pasztet bez pieczenia. I właśnie pasztet bez pieczenia wykorzystuję w tym przepisie jako farsz, z jednym małym wyjątkiem - pomijam olej kokosowy.

Te paszteciki to wyrazisty, pełen smaku, sycący farsz na bazie zielonej soczewicy otulony puszystym ciastem drożdżowym. Idealne jako przekąska, drugie śniadanie lub dodatek do barszczu. 

Z poniższych proporcji wychodzi ok. 20 sztuk pasztecików. 

Farsz:

- 150 - 200 g suchej zielonej soczewicy

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 3 liście laurowe

- 3 ziela angielskie

- 3 pieczarki

- po pół łyżeczki soli, czosnku granulowanego, papryki wędzonej

- łyżka sosu sojowego

- olej rzepakowy do smażenia

- 100 ml czerwonego wytrawnego wina


Soczewicę zalewam podwójną porcją wody (porcja soczewicy - dwie porcje wody) i gotuję do momentu wchłonięcia całej wody. Nie solę, nie mieszam ;)

W międzyczasie, gdy gotuje się soczewica, rozgrzewam na patelni olej. Wrzucam posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki, liście laurowe i ziele i smażę na złoto. Dosypuję sól i przyprawy i jeszcze chwilę smażę, dając się uwolnić wszystkim aromatom. Wlewam wino i odparowuję. Wyciągam liście i ziele, a resztę przekładam do naczynia blendera lub miski. Po ugotowaniu się soczewicy blenduję wszystko razem na gładką pastę.

 Ciasto drożdżowe:

- 50 g świeżych drożdży

- 2 łyżki cukru

- 300 ml ciepłego mleka sojowego

- 400 g mąki pszennej + do podsypania

- łyżeczka soli

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- dodatkowo do smarowania pasztecików (2 łyżki mleka sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, ziarenka do posypania: czarnuszka, mak, sezam)

W misce rozgnieć drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut przykryciem. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, sól i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj olej i jeszcze raz dokładnie zagnieć ciasto. Ciasto będzie się lekko kleić. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i podziel na dwie części. Pierwszą część podsyp mąką i rozwałkuj na długi prostokąt o szerokości około 12-15 cm. Na środek nałóż farsz, tak, żeby brzegi pozostały czyste. Nakryj farsz brzegami, sklejając je. Obróć powstały wałek łączeniem do dołu j pokrój na 10 kawałków. Każdy kawałek przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte paszteciki posmaruj mieszanką mleka i oleju i posyp sezamem, makiem lub czarnuszką. Piecz około 15 - 20minut do lekkiego zrumienienia. W czasie pieczenia pierwszej porcji powtórz wszystko z drugą porcją. 

Ciasto drożdżowe faszerowane zieloną soczewicą warzy warzywa


Drożdżowe paszteciki z zieloną soczewicą warzy warzywa

Komentarze